ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ

ΣΥΝΟΛΟ: {{order.final_cost}}
Τι κάνει το μαγνήσιο στον οργανισμό;

Τι κάνει το μαγνήσιο στον οργανισμό;

Νιώθεις κουρασμένος; Μήπως έχεις κράμπες; Άγχος ή αϋπνία; Τότε μπορεί να έχεις έλλειψη σε ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα για την ανθρώπινη υγεία. Το μαγνήσιο!

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο το οποίο το λαμβάνουμε από διάφορες τροφές όπως το σπανάκι, τη μαύρη σοκολάτα, τα όσπρια, τα αμύγδαλα αλλά και το αβοκάντο. Τρόφιμα τα οποία στους γρήγορους ρυθμούς ζωής μας, έχουν ταχεία προετοιμασία και μπορούμε να τα φάμε σαν σνακ ανάμεσα από τα βασικά γεύματά μας. Βέβαια μάλλον, οι περισσότεροι από εμάς δεν το κάνουμε καθώς, έρευνα έχει δείξει ότι πάνω από το ήμισυ των ενηλίκων, δεν ακολουθούν την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο άφθονο βασικό στοιχείο στο σώμα μας και το δεύτερο σε σειρά ενδοκυτταρικό κατιόν. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε πάνω από 300 ενζυμικές διεργασίες καθώς είναι σημαντικός συμπαράγοντας σε πολλά κυτταρικά ένζυμα, στην πρωτεϊνική σύνθεση αλλά και στην οξειδωτική φωσφορυλίωση (διαδικασία κατά την οποία δημιουργείται το ATP – η ενέργεια δηλαδή του κυττάρου).

Οι λειτουργίες του:

  1. Ρυθμίζει την συστολή και την χαλάρωση των μυών
    Μαζί με το ασβέστιο, τα δυο αυτά στοιχεία ρυθμίζουν την συστολή και την χαλάρωση των μυών. Όταν υπερτερεί το ασβέστιο και δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ τους, μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν κράμπες αλλά και πόνος στους μυς.
  2. Βοηθάει στην καλή ποιότητα ύπνου
    Το μαγνήσιο, επηρεάζει διάφορους νευροενδοκρινικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στον ύπνο με αποτέλεσμα η ανεπάρκειά του , να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας. Όταν αυτό συμβαίνει για μεγάλο διάστημα, μπορεί να οδηγήσει και σε προβλήματα που οφείλονται στην έλλειψη σωστής ξεκούρασης όπως σε προβλήματα μνήμης ή και σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

  3. Βοηθάει στην υγεία των οστών
    Το μαγνήσιο βοηθάει και στην υγεία των οστών αφού έρευνα έδειξε πως η λήψη συμπληρώματος από άτομα με χαμηλές συγκεντρώσεις μαγνησίου, βοήθησε στη διατήρηση της δομικής ακεραιότητας των οστών αλλά και στη γενική υγεία τους. Επίσης, μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα ασβεστίου και υψηλή μαγνησίου (1: 2) είναι πολύ πιο επωφελής για τη γενική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της κατάθλιψης, σε σχέση με μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και ελάχιστο μαγνήσιο.

  4. Καρδιαγγειακή Υγεία
    Σε περιπτώσεις αρρυθμίας, οι ενέσεις μαγνησίου μπορεί να αποβούν θεραπευτικές και χρησιμοποιούνται και ως συμπληρωματική θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή. Επιπροσθέτως, μελέτες σε ζώα είχαν δείξει πως όσο περισσότερη είναι η λήψη μαγνησίου τόσο μειώνεται και η πίεση του αίματος, ενώ άλλες πως τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα ή στα ούρα είναι παράγοντες κινδύνου για την υπέρταση.

  5. Προσδίδει Ενέργεια
    Το μαγνήσιο, καθώς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαδικασία παραγωγής ATP από τα κύτταρα, συνδέεται κατ’ επέκταση και με την συνολική μας ενέργεια.

  6. Αντιμετωπίζει την Κατάθλιψη
    Από το 1921 είχαν δημοσιευτεί τα οφέλη που προσφέρει το μαγνήσιο στην θεραπεία της κατάθλιψης από έρευνα του Wenston ο οποίος έκανε έγχυση θειικού μαγνησίου σε 50 ασθενείς , από τους οποίους σχεδόν όλοι κατάφεραν να χαλαρώσουν. Πλέον εκτεταμένες έρευνες έχουν δείξει πως με 125-300mg μαγνησίου σε κάθε γεύμα , οι ασθενείς δείχνουν ανάκαμψη από την κατάθλιψη σε λιγότερο από 7 ημέρες.

  7. Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία
    Ενώ από το 2005 μελέτη είχε δείξει ότι η χρόνια έλλειψη μαγνησίου εμποδίζει τη διαδικασία της μνήμης (Bardgett et al), υπάρχουν πολλές προτάσεις που οδηγούν στο συμπέρασμα πως με αύξηση του Mg2+ ενισχύονται οι διαδικασίες μάθησης και μνήμης. Πιο συγκεκριμένα μία έρευνα που είχε γίνει σε νέους αλλά και ηλικιωμένους αρουραίους είχε δείξει πολλά θετικά αποτελέσματα.

  8. Βοηθάει στην δυσκοιλιότητα
    Είναι ευρέως γνωστό, παρά τις ελάχιστες έρευνες που υπάρχουν γι’ αυτό το θέμα, από αυτό-θεραπείες ασθενών με δυσκοιλιότητα πως η χρήση προϊόντων με μαγνήσιο (όπως γάλα της μαγνησίας), βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Αυτό δείχνει κιόλας πως η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων δεν σημαίνει απαραίτητα και έλλειψη δράσης. Όμως μην το παρακάνετε, καθώς η υψηλή πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες διάρροιες!

  9. Προλαμβάνει τον πονοκέφαλο
    Μελέτη που είχε διεξαχθεί στη Γερμανία είχε δείξει ότι μια μόνο ημερήσια δόση 600mg μαγνησίου χορηγούμενο από το στόμα, είχε μειώσει σημαντικά τη συχνότητα ημικρανιών σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο –placebo, ενώ δόσεις χαμηλότερες από 600mg δεν είχαν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

  10. Μειώνει το Στρες
    Προ-κλινικές αλλά και ορισμένες κλινικές μελέτες προτείνουν πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έλλειψης μαγνησίου και του παθολογικού άγχους, χωρίς βέβαια να υπάρχει ένδειξη των μηχανισμών κατά τους οποίους συμβαίνει αυτό. Το μαγνήσιο από μόνο του είναι ένα ιόν το οποίο εμπλέκεται σε πολλές ενδοκυτταρικές και νευρωνικές διεργασίες όπως τη γλουταμινεργική νευροδιαβίβαση αλλά και την νευροδιαβίβαση του GABA. Επίσης ελέγχει τη δραστηριότητα του άξονα του υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων το οποίο θεωρείται το κύριο σύστημα απόκρισης στρες.

Ποια είναι τα σημάδια έλλειψης μαγνησίου;

  • Πονοκέφαλοι και ημικρανίες
  • Δυσκοιλιότητα
  • Αϋπνίες
  • Αρρυθμίες καρδιάς / Αυξημένη πίεση
  • Κράμπες και σπασμοί μυών
  • Κούραση/ Μειωμένη ενέργεια
  • Διαταραχές της διάθεσης

Ποιοι βρίσκονται σε κίνδυνο;

Ιδιαίτερη προσοχή για έλλειψη μαγνησίου θα πρέπει να έχουν τα άτομα που λαμβάνουν διουρητικά σκευάσματα, που κάνουν συνεχή κατανάλωση αλκοόλ, ηλικιωμένοι αλλά και τα άτομα που έχουν διαβητική κετοξέωση.

Επίσης άτομα με σχετικές διαταραχές στο ασβέστιο και στο κάλιο θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή για υπομαγνησιαιμία, καθώς υπάρχει στενή σύνδεση μεταξύ αυτών των στοιχείων για την ομοιόσταση του οργανισμού.

Τέλος, ελλείμματα ιόντων μαγνησίου μπορούν να προκληθούν από ορμόνες στρες αλλά και λόγω υπερβολικού ασβεστίου στην διατροφή μας (η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου εμποδίζει την απορρόφηση του μαγνησίου στην εντερική οδό).

Σχετικά προϊόντα